Йога помага за добро равновесие

Възрастните жени показват значително подобрение на двигателните си функции и баланс след преминаване на деветседмична програма по йога, като средно повишават ръста си с един сантиметър, сочи доклад на учени от Филаделфия, цитиран от Ройтерс.

"Единственото обяснение може би е, че седят повече изправени, а не толкова прегърбени", каза ръководителят на изследването Джинсъп Сонг от Университета "Темпъл".

Сонг представи своите заключения на годишната среща на Дружеството за анализ на походката и двигателните функции. Изследователите са разработили заедно с инструктори по йога специална програма за възрастни хора.

Заедно със своите колеги той е включил в изследването си 24 жени на възраст над 65 години. Те са изпълнявали упражненията два пъти в седмицата по час и половина, като интензитетът им се е увеличавал постепенно.

След приключване на програмата жените са започнали да вървят по-бързо, използвали са по-дълги крачки и са можели да стоят на един крак по-дълго време.

Също така те са се чувствали по-уверени при пазенето на равновесие, докато стоят и ходят.

Сонг отбеляза, че силата и гъвкавостта са от важно значение за възрастните хора при избягването на паданията, които са основна причина за инвалидност сред тази възрастова група, особено за жените.