Йога за повече вдъхновение

Йогата не е поредният моден каприз на звездите. Това е един от най-старите начини за тренировка на човешкото тяло и ум. Познат е повече от 5000 години и е достъпен за всички, които искат да го опитат.

Най-просто можем да дефинираме йогата (ако изобщо е нужно) като система от упражнения, която се състои от поредица пози и положения на тялото (асани), комбинирани чрез специална техника на дишане. Май прозвуча сложно. Ама изобщо не е.

Разбира се йогата е много повече от това. Развита е в Индия с цел да обедини човешката мисъл, тяло и дух в едно неделимо цяло. Физическата й форма, наречена хата, е само един от общо 8-те й аспекта. Хата не засяга философската или религиозната част на йогата.

Най-приятното при този вид занимания е, че създават различно усещане у трениращия и изобщо са с уникална атмосфера. Често имат и силен духовен елемент, чрез който напрежението изчезва като с магическа пръчка.

Има различни видове йога, тя съвсем не е толкова статична, колкото изглежда на пръв поглед. Пък и позволява да я използваме максимално добре в модерния свят, който задъхано обитаваме.

Различни хора от цял свят са се заели да вкарат определени йога упражнения в програми, които можете да изпълнявате в специални зали и даже у дома. Някои от тях са доста динамични и натоварващи, при това за цялото тяло.

Пауър йогата например обединява асани от класическата йога с упражнения за стягане на различни мускулни групи. И набляга силно на проблемните зони при жените – дупето, бедрата, корема.

Тази комбинация засилва кръвообръщението и активира метаболизма. Освен това помага да се преборите с негативните прояви на стреса и да забавите малко темпото след уморителен работен ден.

Особено популярна напоследък е т. нар. хот йога, която се практикува в помещение, затоплено до 37 0. Тя обединява точно определен комплекс от лесно изпълними пози, които са по силите на всеки.

Високата температура подпомага обилното потене по време на заниманията. Така тялото изхвърля токсините по естествен път, а ума се разтоварва от негативните емоции.

Йогата за бременни е един от най-приятните и лесни начини бъдещите майки да спортуват. При това безопасно и спокойно.

Определени техники на дишане са подходящи не само за тях, но и за бъдещето им дете. Бременността не е причина да спрете да поддържате формата си все пак.

Съществуват и други йога техники, чрез които да подобрите физическата си издръжливост и да повишите силата и гъвкавостта си. Програмите от упражнения помагат и да се отпуснете по-лесно. А умението да дишате правилно ви гарантира позитивен поглед върху живота.

Вече има доста спортни центрове и дори специализирани студия, в които можете да се докоснете до тайните на йога.

Някои от тях са с уникален интериор, който ви грабва от първата крачка. Накрая си тръгвате, заредени с положителна енергия и приятни емоции за дни напред. И в кондиция.